‘Als je het universum wilt begrijpen, denk dan aan energie, frequentie en vibratie’, aldus Nicola Tesla. Alles in het universum heeft een trillingsfrequentie, een z.g. resonantiefrequentie.

Hoe werkt een Rife-machine? De theorie, in gewoon Nederlands, kan begrepen worden aan de hand van de analogie van een operazangeres die een kristallen glas met haar stem kan doen barsten. Het glas trilt van nature op een bepaalde frequentie, en wanneer de zangeres een specifieke noot continue op die specifieke frequentie aanhoudt, dan doet de frequentie het glas breken.

Op dezelfde manier heeft elk micro-organisme (schimmels, bacteriën, virussen, parasieten, amoeben, enz.) een unieke en specifieke frequentie (het ‘mortaloscillatory rate’). Wanneer deze zelfde frequentie langdurig op het micro-organisme wordt afgestuurd, veroorzaakt dit “structurele stress” en wordt de ziekteverwekker uitgeschakeld of sterft. Rife-resonatoren genereren resonantiegolven die schadelijke pathogene organismen vernietigen zonder de gastheer schade toe te brengen.