Gezondheid & Fitheid

Waarom Ben Ik Toch Altijd Zo Moe?

Af en toe moe zijn of weinig energie hebben is normaal, maar als je altijd moe bent, dan mis je waarschijnlijk veel kansen of momenten om ten volle van het leven te genieten, omdat je er simpelweg niet de energie voor hebt. In de meeste gevallen is vermoeidheid een normale reactie op overmatige fysieke of mentale activiteiten, en kan snel worden verlicht door perioden van rust. Zijn je symptomen echter langduriger, zijn ze ernstig, progressief of willekeurig, dan kan het ook om een medische aandoening gaan.

Traditioneel wordt vermoeidheid ingedeeld in fysieke en mentale vermoeidheid, terwijl het zg. ‘chronisch vermoeidheidssyndroom’ tegenwoordig ook steeds vaker voorkomt.

Lichamelijke vermoeidheid

Lichamelijke vermoeidheid kan een gevolg zijn van intensieve lichamelijke inspanning waarbij de spieren niet optimaal kunnen presteren. Veel mensen kunnen tegelijkertijd ook last hebben van spierpijn.

Wat kan lichamelijke vermoeidheid veroorzaken?

 1. Overmatige activiteiten of een eenmalige of langdurige oefening zonder rust
 2. Slaaptekort
 3. Complicaties van andere gezondheidsproblemen, zoals stofwisselingsproblemen, obesitas of kanker
 4. Vitamine tekorten
 5. Bijwerkingen van medicijnen

Ondersteuning van Spooky2 bij fysieke vermoeidheid

Ga naar het tabblad Programma’s en zoek op het trefwoord “muscle fatigue”, je zult twee aanbevolen programma’s aantreffen die je symptomen effectief kunnen verlichten.

Mentale vermoeidheid

Medisch gesproken, komt mentale vermoeidheid wel voor tijdens een willekeurig cognitieve bezigheid. Het kan resulteren in slaperigheid, weinig energie, concentratiemoeheid.

Wat kan jouw mentale vermoeidheid veroorzaken?

Geestelijke vermoeidheid heeft oorzaken die te vergelijken zijn met die van fysieke vermoeidheid, zoals slaapgebrek, complicaties van andere gezondheidsproblemen en bijwerkingen van medicijnen. Het gaat hier echter meer om een psychische of emotionele ziekte.

 1. Te lang geconcentreerd blijven
 2. Langdurige depressie
 3. Overmatige consumptie van alcohol

Hoe kun je omgaan met mentale vermoeidheid?

Denk eraan om jezelf een pauze te gunnen als je langere tijd aan een ingewikkelde taak of klus werkt. Het is ook belangrijk om een positieve stemming te behouden.

Het Gebruik van Spooky2 bij Mentale Vermoeidheid

Zoek op “Mental” onder het tabblad Programma’s en je zult veel programma’s in de zoekresultaten vinden. Kies de meest geschikte frequentie voor jouw huidige conditie.

Chronisch vermoeidheidssyndroom

Het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) is een gecompliceerde ziekte die op den duur je lichaamssystemen aantast en die niet kan worden verlicht door rust. Het is een vorm van extreme vermoeidheid die minstens zes maanden aanhoudt en verergert bij fysieke of mentale activiteit. Het chronisch vermoeidheidssyndroom kan niet volledig worden verklaard door een onderliggende medische aandoening en op dit moment is er nog steeds geen behandelplan voor.

Oorzaken van het Chronisch Vermoeidheidssyndroom

Geschat wordt dat jonge vrouwen of vrouwen van middelbare leeftijd vaker aan het chronisch vermoeidheidssyndroom lijden dan anderen. Afgezien daarvan zijn mogelijke triggers:

 1. Immuunsysteemproblemen: de meeste patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom hebben ook problemen met het immuunsysteem.
 2. Virale of andere infecties: Sommige mensen ontwikkelen het chronisch vermoeidheidssyndroom na een virale infectie. Daarom suggereren veel onderzoekers of bepaalde virussen wellicht de oorzaak van de aandoening kunnen zijn.
 3. Hormonale onevenwichtigheden: mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom ervaren soms ook abnormale bloedspiegels van hormonen die worden geproduceerd in de hypothalamus, hypofyse of bijnieren.
 4. Lichamelijk of emotioneel trauma. Sommige mensen melden dat ze een blessure, operatie of aanzienlijke emotionele stress hebben ervaren kort voordat hun vermoeidheidssymptomen zich beginnen te manifesteren.

Hulp van Spooky2 bij het Chronisch Vermoeidheidssyndroom

1. Zijn jouw symptomen mild, dan raden we je aan te beginnen met het Terrain Protocol. Ga naar het tabblad Presets, klik op Detox en kies het programma dat je wilt gebruiken.

2. Je kunt ook zoeken op “chronic fatigue syndrome” op het tabblad Presets of Programs. In de zoekresultaten vind je veel frequenties. Kies de meest geschikte, afhankelijk van jouw omstandigheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.